Ο  ρωσικού τύπου ναός του Αποστόλου Ανδρέα και πάντων των Ρώσων  Αγίων της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού κτίστηκε το 2016 και εγκαινιάστηκε το 2017 από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα και τον μεγάλο Ευεργέτη της Μητροπόλεώς μας κ. Βιατσιεσλάβ Ζαρένγκοβ, ο οποίος δώρισε όλα τα χρήματα για τον Ναό, τα ψηφιδωτά και  την αυλή, που διαρρυθμίστηκε ειδικά για να γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, συναυλίες, θέατρα  και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Προσεγγίζοντας τον Ναό, μπορεί κάποιος να διακρίνει τους μεγαλοπρεπείς τρούλους του, οι οποίοι δεν είναι χρυσοί, αλλά αποτελούνται από πολύτιμο μέταλλο, το οποίο καλύπτεται με χρυσομπογιά. Μόλις μπαίνουμε, βλέπουμε στον νάρθηκα τις τοιχογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν τη ζωή των Ρώσων Αγίων και Ασκητών, καθώς και αναπαραστάσεις από τη βάπτιση και εκχριστιανισμό χιλιάδων Ρώσων που βαπτίζονταν στους ποταμούς της Ρωσίας.

Ο ρουμανικού τύπου Ιερός Ναός των Αγίων Κυριακής και Αγίου Ιωάννου του Ρουμάνου ευρίσκεται παραπλεύρως του Ιερού Ναού του Αποστόλου Ανδρέου και είναι μικρό Μοναστηράκι.Παραπλεύρως της νότιας εισόδου του Ναού, υπάρχουν τα αγάλματα των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Ανδρέα, Πέτρου Παύλου, Βαρνάβα και άλλων.  Μπροστά από τον Ναό, απλώνεται  ένα τεραστίων διαστάσεων πλακόστρωτο, με μία μεγάλη σκηνή, κατάλληλη για συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις.Γύρω και πίσω από τον Ναό, υπάρχουν οκτάμετρα ψηφιδωτά, με αναπαραστάσεις  από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη, καθώς και βαπτιστήριο για ενήλικες. Στην αριστερή πτέρυγα του Ναού, υπάρχουν ξύλινα κιόσκια, με τραπέζια και καρέκλες, χωρητικότητας 300 ατόμων.Επίσης,  υπάρχει εγκεκριμένη καντίνα και περίπτερο, καθώς και παιδική χαρά  για όλα τα παιδιά καθώς και για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Τα κιόσκια διατίθενται για πάρτυ γενεθλίων και άλλων εκδηλώσεων και μπορούν επίσης να εξυπηρετήσουν, κατόπιν παραγγελίας, ομάδες άνω των 20 ατόμων, σε γεύματα με χαμηλές τιμές. (Για πληροφορίες, στα τηλέφωνα 99327310 και 99125153).

Εμπρός από το κτήριο της Μητροπόλεως, κοντά στο σιντριβάνι, υπάρχει ένας  επιβλητικός μαρμάρινος σταυρός, βάρους  8 τόνων, το σύμβολο της πίστης μας. Υπάρχουν επίσης κτιστά ομοιώματα σε μικρογραφίες, όπως του Παναγίου Τάφου, της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινουπόλεως και του Αγίου Βασιλείου στο Κρεμλίνο, Καθεδρικού ναού της Μόσχας.

Η οδός των Σλάβων Αγίων περνά μέσα από το καταπράσινο πάρκο και είναι διακοσμημένη δεξιά και αριστερά με αγιογραφίες, ψηφιδωτά μεγάλων Ρώσων Αγίων, μεταξύ των οποίων και το μνημείο της μάρτυρος της ρωσικής εκκλησίας Πριγκιπίσσης Ελισάβετ. Εντός του κτηρίου της Μητροπόλεως, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Βυζαντινό Μουσείο, με εκατοντάδες σημαντικούς θησαυρούς της θρησκευτικής μας κληρονομιάς της ορεινής και ημιορεινής Κύπρου, καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο του αείμνηστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, με πλούσιες συλλογές κυπριακής λαϊκής τέχνης, αυθεντικά αντικείμενα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στην Κύπρο, όπως επίσης και αξιόλογα αφιερώματα, δώρα ιδιωτικά, διπλωματικά, εκκλησιαστικά και αλλά που δωρίθηκαν κατά περιόδους στον αείμνηστο Πρόεδρο. 

Στη δεξιά πλευρά του ναού, αναγείρεται και θα αποπερατωθεί σύντομα το υπερσύγχρονο Πλανητάριο, το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. 

Καντίνα/Catering / Κρατήσεις  Πληροφορίες:

 99-125153, 99-327310

Email: christouxenia98@gmail.com

Fb: Πάρκο Απ. Αντρέα και Ρώσσων Αγίων